x
13. May 2025

Ryža

Ryža sa delí na dve základné skupiny. Všetky tmavé (čierne, hnedé, červené) sú Natural a biela. Natural znamená lúpaná ale ďalej už neopracovaná. Má väčšiu nutričnú hodnotu. Ďalšie delenie je podľa tvaru – dlhozrnná, strednozrnná a guľatozrnná. Dlhozrnná (Jasmínová, Basmati) sa používa ako príloha. Táto ryža by sa mala vždy premývať. Strednozrnná (Arborio) sa dá použiť na prílohu a rizoto. Obsahuje menej škrobu ako guľatozrnná. Guľatozrnná sa premyť nemusí keď chceme jej lepivosť vďaka škrobu. Používa sa na rizoto, nákypy a do sushi. Dá sa dobre jesť paličkami. Premývanie ryže sa robí preto, aby ste ich zbavili pesticídov a špiny.

Arborio

Krátko- až strednozrnná ryža používaná hlavne na prípravu rizota. Zrná sú priesvitné, zatiaľ čo vnútro ostáva al dente, vonkajšia strana zmäkne a uvoľňuje škrob, aby rizoto získalo krémovú konzistenciu. Zrná Arboria obsahujú málo amylózy, suchého škrobu, vďaka ktorému sa ryža nezmení na kašu.

Basmati

Dlhozrnná ryža pestovaná najmä na úpätí Himalájí v Indii a Pakistane.  Má zaujímavú chuť a vôňu a je to ryža často používaná v indických jedlách. Zrná sú pri varení oddelené a nadýchané.  K dispozícii je aj jbasmati natural, ktorá je hnedá. Hnedá basmati ryža má vyšší obsah vlákniny a ešte silnejšiu vôňu ako biela basmati.

Jasmínová

Jazmínová ryža pestovaná v Thajsku a juhovýchodnej Ázii, má veľa spoločného s ryžou basmati. Obe patria do kategórie dlhozrnných s orieškovou príchuťou. Môžte ju použiť na pilaf a kari, ako aj k vyprážaným jedlám. Zrná jazmínovej ryže nie sú také dlhé a je škrobovejšia, takže ju môžte vymeniť za basmati keď potrebujete lepkavú ryžu.

Sushi ryža

Krátkozrnná ryža, ktorá je hladká a sklovitá, tiež často označovaná ako japonská Uruchimai ryža. Môžete si ju vychutnať obyčajnú alebo ochutenú ryžovým octom, cukrom a soľou na sushi ryžu. Práve pre jej lepkavosť je používaná v Sushi.

Červená ryža

Krátkozrnná ryža s tmavočervenou vrstvou otrúb, ktorá je  chuťovo zemitejšia ryža. Najbežnejšia je Camargue alebo Bhutánska červená ryža. Bhutánska červená ryža je v skutočnosti stredne dlhá ryža, ktorá sa varením zmení na ružovú. 

Hnedá ryža

V skutočnosti nejde o hnedú lebo každá ryža je pred mletím hnedá. Táto je hnedá aj vo vnútri. Hnedá ryža má stále svoju vonkajšiu otrubovú vrstvu, ktorá má výživu, vlákninu a orieškovú príchuť. Dajú sa kúpiť všetky odrôdy hnedej ryže. Táto vrstva otrúb pôsobí ako obal, čo znamená, že potrebujete viac vody a viac času na varenie, aby boli mäkké. 

Čierna ryža

Predáva sa ako strednozrnná a je známa aj ako čierna lepkavá ryža. Tieto jadrá, ktoré sa pestujú prevažne v juhovýchodnej Ázii, sú obklopené voňavými a na živiny bohatými čiernymi otrubami, ktoré pri varení sfarbujú ryžu do fialova.

Ako variť ryžu?

Univerzálny návod neexistuje. Väčšinou sa držte pomeru 1 diel ryže a 1 a 1/2 dielu vody. Niektoré druhy ryže ako Arborio sa nepremývajú lebo sa pražia na olivovom oleji a zalievajú sa suchým bielym vínom a podlievajú sa vývarom kým nezmäkne. Čím je ryža tmavšia tým dlhší potrebuje čas na varenie.