Snažím sa kupovať zeleninu a ovocie na trhu alebo BIO, lebo sa dajú použiť celé bez odpadu. Keď robím polievku tak šupky z mrkvy, petržlenu a kalerábu nevyhadzujem ale mám zip sáčok v mrazničke a keď sa nazbiera väčšie množstvo urobím si vývar. Niekedy tam dám aj vrchnú šupku z póru. Čítajte aj ďalej praktické rady ako využiť suroviny bez zbytku.
Zelerová vňať
Kupujete zeler? Skúste si kúpiť zeler aj s vňatou. Je menší ale keď ho odrežete tak že necháte trochu na vňati a vložíte do vody tak máte na dlhšiu dobu čerstvú vňať do ďalších receptov.
Zelerová vňať je vhodná na čaj lebo je močopudná, odvodňuje organizmus, znižuje krvný tlak. Môžete ju použiť na nátierky, do šalátov alebo do smoothie. Obsahuje vitamíny A, C, E, kyselinu listovú, železo, vápnik a mnoho ďalších látok.
Karfiolové listy
Listy karfiolu sú bohatšie na vitamíny ako samotné ružičky. Po kratkom oblanšírovaní ho viete spolu so sójovou smotanou, zeleninovým vývarom, korením a kukuričným škrobom vymixovať na krém. Viete ich použiť aj na cestoviny. Karfiolové listy vložte do mixéra, pridajte roztlačený cesnak, olivový olej, soľ, cibuľu a starší chlieb. Z mixéra zmes dajte na panvicu na cca 10-12min. Do panvice pridajte uvarené cestoviny. Na tanieri nastrúhajte parmezán a polejte olivovým olejom.
Hokkaido tekvica
Tekvicu Hokkaido pri použití do polievky nešúpte. Rozkrojte na polovicu, lyžicou vyberte dužinu a semienka. Vnútro a semienka odložím do mrazničky spolu na polievku, alebo oberiem len semienka a vysuším. Dužinu nakrájam, spolu s cibuľou a mrkvou uvarím. Pridám soľ, zázvor, cesnak, kurkumu a rozmixujem. Keď je veľmi svetlá tak len podlejem vriacou vodou. Je z nej skvelá tekvicová polievka.
Zázvor
Keď očistíte zázvor tak zo šupky, mäty a citrónu si urobíte zdravý čaj.
Domáci zdravý “BUJÓN”
Bujón používam málo, alebo skôr vôbec. Mám rád čerstvú zeleninu, ale keď potrebujem rýchly vývar tak použijem svoj domáci. Väčšinou ho robím keď je zapnutá rúra a pripravujem iné jedlo tak to využijem. Všetku zeleninu (mrkvu, petržlen, zeler, kaleráb) si škrabákom na zemiaky urobím na lupienky. Cibuľu nakrájam na tenké kolieska a cesnak na plátky. Množstvo upravujem akú chcem mať chuť. Všetko porozkladám na plech na pečenie a suším na 60°C asi 6hodín. Potom keď je zelenina suchá ( pri ohybe sa láme ) ju vložím ešte do mixéra a rozmixujem na prášok. Skladujem to potom vo vzduchotesnej sklenenej nádobe v chladničke aj niekoľko mesiacov. Do prášku nepridávam soľ lebo neviem na aké jedlo ho budem potrebovať. Vňať koriandru a tymián, prípadne iné korenie pridávam čerstvé preto ho nesuším.
Zemiaky
Varíte zemiaky ako prílohu? Vodu nezlievajte ale urobte si hráškovú polievku s krupicoými haluškami.
Voda zo zemiakov varených v šupke (samozrejme BIO ) je dobrá aj pre pokožku. Obsahuje vitamín B12, je bohatá na škrob, draslík a veľa vlákniny. Vodu je najlepšie vypiť do niekoľko hodín, alebo sa dá uskladniť aj v chladničke niekoľko dní. Čím čerstvejšia tým lepšia.
Pečené kurča v rúre
Chcel som tu pridať fotografiu kostí po obratí pečeného kuraťa, ale asi by ste článok neprečítali. Ja vždy keď pečiem kurča tak kostí ešte vyvarím so zeleninou a je z nich dobrý vývar.