
Špagety
Špagety sú dlhé, tenké, rovné cestoviny vyrobené z múky a vody. Sú obľúbenou súčasťou talianskej kuchyne a často sa používajú na prípravu rôznych jedál. Pôvod špagiet je nejasný, ale niektorí historici tvrdia, že boli vynájdené vo Veľkej Talianskej vojne (1796-1815). Iní veria, že boli objavené ešte skôr – počas renesancie – ako alternatíva pre drahšiu ryžu. Výroba cesta je veľmi jednoduchá: muka sa zmieša so solou a vodou do hladka; potom sa cesto rozvaľká na tenký plát a nakoniec sa nareže na malé kusy podobné nitiam (to sú tie typické „spaghetti“). Spaghetti je veľmi populárne použitie pri príprave rôznych receptov po celom svete: od tradične talianskych jedál cez mexický „spaghetti burrito“ po ázijský „pad thai“ so spaghetti noodles.

Linguine
Linguine je druh cestovín podobných špagetám, ktorá sa vyrába z hladkej múky a vody. Je to typická talianska cestovina, ktorá sa často používa v rôznych receptoch. Pochádzajú zo severných Talianskych regiónov ako Napoli alebo Sicília. Výroba cesta na linguine je veľmi jednoduchá: do misky sa pridajú múka a soľ a potom sa pridajú tekutiny (voda alebo vajcia). Zmes sa potom premieša na hladké cesto, ktoré sa rozvaľká na tenký plát a nakrája na úzke pásiky cca 2-3mm (linguine). Linguine je veľmi obľúbenou súčasťou rôznych talianskych receptov, napríklad Carbonara alebo pesto alla genovese. Môže byť tiež servírované s omáčkami zo syra alebo paradajok a často býva podávané s morskými plodmi alebo iným mäsom.

Fettucine
Fettucine sú druh talianských cestovín krájaných na tenké pásiky cesta. Prvý krát sa objavili v severnom Taliansku v 16. storočí a boli obľúbenou pochúťkou medzi bohatšími členmi spoločnosti tej doby. Výroba fettuccine si vyžaduje veľa trpezlivosti a precíznosti – cesto musí byť spracované s veľkou starostlivosťou aby dosiahlo potrebnú jemnosť a textúru pre tento typ cestovín. Cesto na fettuccini sa pripravuje miešaním mletého jačmeňa s pridaným olejom alebo maslom , soli , so syrom atď, Potom sa cesto rozvaľká na asi 0,5 cm hrubku , ktorá je nakoniec narezaná do tenkých pásikov asi 1cm široké . Používajú sa s rôznymi omáčkami, do polievok a šalátov .

Tagliatelle
Tagliatelle sú cestoviny ktoré sa krájajú na tenké pásiky široké asi 0,5 cm a dlhších ako 2 cm. Prvýkrát boli vyrobené v regióne Emilia-Romagna vo Taliansku okolo 13. storočia. Vyrába sa z múky a vody, alebo mlieka s pridaním soli. Tieto ingrediencie by mali byť dobre premiešané do hladkého cesta pred rozvaľkaním na hrúbku 1 mm až 3 mm. Potom sa narežú na pásiky od 0 , 5 cm do 2 cm . Niekedy sa cesto používa aj na lasagne a krája sa na väčšie pláty. Tagliatelle sa používajú vo veľmi populárnych receptoch, Bolognese so syrom Parmigiano Reggiano alebo gratinovanou omáčkou.

Pappardelle
Pappardelle je druh širokých cestovín, ktoré sú typické pre taliansku kuchyňu a sú podobné s Tagliatelle len sú širšie. Sú väčšinou servírované s mäsovými alebo hubovými omáčkami a často sa pridávajú do polievok. Tento druh cestovín pochádza zo severného Talianska z 15. storočia a bol obľúbenou pochutinou regiónu Toscana a Umbria na juhozapade Talianska . Vyrába sa z hladkej múky, soli a potom sa premieša s teplou vodou na cesto podobné hustej kaši . Cesto by malo mať spracovanie bez hrudiek , aby dosiahlo ten správny texturizovaný tvar pappardelle . Recepty pre pappardelle obsahujú rôzne ingrediencie od syrov cez ovocia po hydinu , aby poskytli chutnosti rôznemu jedlu . Môžete ju krájať na veľkosť 2,5 až 5cm podĺa toho akú omáčku ste si pripravili – napríklad hustejšia bude potrebovať menšiu šírku cestoviny ako riedšia.

Farfalle
Farfalle je druh talianskych cestovín ktoré sa podobajú na motýlika, Je to malý štvorec so zúbkami po krajoch a v strede stlačené. Vyrába sa z múky a vody a potom sa sušia pri teplote do 40 °C aby si udržali tvar i chuť po uvarení vo veľkom hrnci s horúcou osolenou vodou (asi 3 litre na 500 g). Vyrábajú sa aj ochutené špenátom, mrkvou a pod .Farfalle môžte použiť v rôznych receptoch – od omáčok cez polievky po šaláty – často spolu so syrom parmezan alebo inymi ingredienciami typickymi pre taliansku kuchyňu

Fusilli
Fusilli je cestovina vyrobená v tom istom čase ako tradičné válcované cestoviny Penne. Je to jediný druh cestovín, ktorý je vyrobený skrúcaním na rovné alebo vlnité sučky. Fusilli sa obvykle vyrábajú zo semoliny alebo hladkej múky, môže sa tiež vyrábať z obilnín ako je pohánka, proso, ječmen, pšenica a raž. Spolu s vodou sa celá zmes mieša, aby sa vytvorilo cesto ktoré sa dá vyváľať. Potom sa rozreže na špagety a zatočí na tvar Fusilli. Fusilli sa môžu použiť na prípravu ekonomických a chutných jedál. Najobľúbenejšou pochúťkou je tortellini somárske fusilli, ktorú sa pripravujú miešaním cestovín z rôznymi hubami a syrom. Môžu byť tiež použité s bolognese omáčkou a so salsou. Fusilli sa tiež veľmi často pridávajú do šalátov, obzvlášť ak chcete neobvyklé a nekonvenčné zážitky z jedla.

Stelline
Stelline je cestovina v tvare malej hviezdičky, ktorý sa často používa v talianskych receptoch na obohatenie vzhľadu a chuti. Sú uvarené vo vode, aby sa získal ich oblý tvar. Výroba Stelline je veľmi jednoduchá, pretože sú vyrobené z tradičných surovín ako je múka, cukor a vajcia. Procesom výroby je najprv miesenie všetkých týchto surovín dohromady, po ktorom sa masa formuje do malých hviezdovitých tvarov, ktoré sú následne varené vo vode. Stelline sa často používa v receptoch na prípravu teplých a studených jedál. Sú veľmi obľúbené v polievkach, šalátoch, ryži a iných prílohách. Sú často pridané aj do dezertov, ako je tiramisú, pre jeho príjemnú textúru a malinovú farbu.

Lasagne
Lasagne sú tradičné talianske jedlo, ktoré sa vyvinulo v oblasti Emilia-Romagna v severnom taliansku.
Cestoviny na Lasagne sú vyrobené z obilnej múky , vody a vajec. Omáčky sa zvyčajne vyrábajú z paradajok, mäsa (hovädzieho, bravčového alebo kuracieho), zeleniny a byliniek, a bešamelová omáčka sa vyrába z masla, múky a mlieka. Vrchol lasagní sa väčšinou posype struhaným syrom.
Lasagne sú obľúbené po celom svete a používajú sa v rôznych receptoch. Môžete si napríklad pripraviť s kuracie mäsom, zeleninou, hubami, rybami alebo s rôznymi druhmi syrov.

Makaróny

Penne

Rigatoni

Maltagliati

Cavatappi
Coralli

Ravioli

Canelloni

Cappelleti

Fagotini