

Olivový, slnečnicový, repkový, sezamový, ľanový, tekvicový, kokosový, hroznový alebo orechový olej. To je len základné rozdelenie olejov. Viete ktorý ako používať?
Extra Virgin olive oi
Získava sa metódou lisovania za studena, aby sa zabránilo zníženiu kvality a strate prirodzenej kyslosti. Je považovaný za najlepší jednoducho preto, že si zachováva väčšinu prirodzenej chuti a arómy. Tento olej je najbežnejšie používaný na šaláty a dresingy. Keď ho budete piť tak zdravotné účinky na ľudský organizmus sú širokospektrálne.
Virgin olive oil
Jeto nerafinovaná forma a extrahuje sa metódou lisovania za studena. V porovnaní s vyššie uvedeným prináša prirodzenejšiu vôňu a jemnejšiu chuť. Tento špecifický typ olivového oleja je odolný aj voči teplotám. Tento olej je vhodný aj na varenie pri nižších teplotách.
Olive oil
Olivový olej z výliskov je najmenej kvalitný olivový olej. Extrahuje sa zo zvyškov ktoré ostanú po extrahovaní vyššie uvedených typoch olejov. Po vylisovaní olív ostanú zvyšky obsahujúce olej a vodu. Tento olej extrahujú iba zo zvyškov a olej sa potom mieša, aby sa zlepšila kvalita. Kvôli tomu je najlacnejší na trhu a je vhodný len na varenie pri vysokej teplote.
Na Slovensku sú v predaji hlavne tieto tri olivové oleje. Cena určuje preto aj kvalitu oleja. Najkvalitnejšie olivové oleje pochídzajú z oblasti Stredozemného mora. Je veľa rebríčkov ale vo väčšine sú na popredných miestach oleje z oblasti Andalúsie. Cena najlepších na Slovensku sa pohybuje okolo 20€/liter. Odporúčam kupovať oleje hlavne v tmavých obaloch (sklenená fľaša/plechovka) ktoré nestrácajú na kvalite.
Slnečnicový olej
Pri slnečnicovom oleji sú viac menej len dva druhy olejov. Líšia sa pomerom tukov ktoré obsahujú. Buď je to okolo 80% mononenasýtených tukov alebo 70% polynenasýtených tukov. Druhý spomenutý linoleový slnečnicový olej sa považuje za jeden z najmenej zdravých druhov slnečnicového oleja, v porovnaní s olejmi s vysokým obsahom kyseliny olejovej, ktoré obsahujú viac zdravých tukov a dlhšiu trvanlivosť. Slnečnicový olej sa dá zahriať až na 225°C. Pomáha vylučovať cukor-Glykogén z pečene do krvného obehu a funguje ako posilovač energie. Z rastlinných olejov obsahuje najviac vitamínu E, je ešte zdrojom vitamínu A a omega-6 mastných kyselín.
Sezamový olej
Sezamové oleje zo surových semien sú svetlej farby a majú jemnú, neutrálnu chuť. Olej z opekaných semien je naopak tmavší a má orieškovú chuť. Sezamový olej sa často používa na restovanie mäsa a zeleniny alebo sa pridáva do dresingov a marinád. Tmavší olej sa už neodporúča na tepelnú úpravu lebo už raz sa opekal. Semená majú vysoký obsah bielkovín, vitamínov B, Omega-9 mastné kyseliny a antioxidanty vrátane vitamínu E.
Ľanový olej
Tento olej sa používa len na studenú kuchyňu a dobre sa kombinuje z mliečnými výrobkami (jogurt, tvaroh a pod.) Obsahuje viac ako 50% Omega-3 mastné kyseliny.
Repkový olej
Repkový olej je veľmi univerzálny na studenú aj teplú kuchyňu. Pri vyprážaní a grilovaní je vhodný do teploty 240°C a max. do 30min. Pre jeho neutrálnu chuť sa používa do dressingov, šalátov a majonéz. Obsahuje viac Omega-3 mastných kyselín ako olivový olej a Omega-6 mastné kyseliny.